Damvig er klargjort til mere vækst

Sammen gør stærk. Sådan lyder det fra Susanne Damvig og Jesper Damvig, da Teknovation møder dem til en snak om fremtiden og ikke mindst det nye liv som en del af den svenske Prototal-koncern.

Af Thore Dam Mortensen, Teknovation dk, Nr. 3 I 2020 I 15. årgang

Når virksomheden den 15. maj holder åbent hus på matriklen i Taastrup, så bliver der god mulighed for at fortæller kunder og interessenter om, hvor virksomheden bevæger sig hen med det nye setup, understreger de. Noget af det, som de kan vise frem, har man netop taget hul på i Taastrup. Det er et større anlæg til efterbehandling, herunder slibning og indfarvning af emner, på blandt andet en specialmaskine fra producenten Thies.

”Det vil gøre det muligt for os at udvide kapaciteten inden for emner med den højeste visuelle kvalitet,” fastslår Jesper Damvig.

Damvig er klargjort til næste vækst-ridt

Til maj holder den danske 3D-printspecialist Damvig 25-års jubilæum. Virksomheden blev i begyndelsen af året overtaget af svenske Prototal, og det giver stor tro på fremtiden, som virksomhedens ledelse føler sig godt klargjort til.

Sammen gør stærk. Sådan lyder det fra Susanne Damvig og Jesper Damvig, da Teknovation møder dem til en snak om fremtiden og ikke mindst det nye liv som en del af den svenske Prototalkoncern. Når virksomheden den 15. maj holder åbent hus på matriklen i Taastrup, så bliver der god mulighed for at fortælle kunder og interessenter om, hvor virksomheden bevæger sig hen med det nye setup, understreger de. Den danske underleverandør af 3D-printede emner til industrien fik en spændende forespørgsel fra Prototal sidst år. Og efter at have overvejet sagen grundigt kom de to ejere (og søskende) frem til, at det faktisk var et tilbud, de ikke kunne sige nej til. Prototal, som i Sverige beskæftiger omkring 100 medarbejdere med primært 3Dplastprint og sprøjtestøbning i mindre serier, har store ambitioner om vækste inden for segmentet ”produktionsordrer af plastemner op til cirka 10.000 styk, af emner op til en knytnæve i størrelse”. Her passer Damvig perfekt ind i ambitionerne om at få et ”brohoved til Europa”. For på koncernplan er ambitionerne at blive en af de helt store spillere på det europæiske marked.

Flere investeringer venter

En række andre veldrevne AM-specialistfirmaer inden for området er ligeledes købt op, ligesom flere investeringer formentligt venter ude i Europa. Opkøbene skal muliggøre både fleksibel produktion med lokal forankring, såvel som tilgang til spydspidskompetencer og mulighed for driftsfordele på teknologi- og materialeindkøbssiden. På vækstfronten er målet fortsat omkring 20 procent årligt, hvilket Damvig også hidtil har præsteret over en længere årrække, fremhæver Jesper Damvig. Og så påpeger han, at det faktisk var Prototal, der insisterede på at beholde Damvig som virksomhedens navn:
”Vi er blevet en del af en velsmurt maskine, må man sige. Prototal tror på, at det er bedst at være en række mindre selvstændige virksomheder med lokal forandring i en fleksibel agil organisation,” siger Jesper Damvig, og fortsætter: ”Det officielle slogan lyder, at vi i koncernen skal være ”den hurtigste leverandør af plastemner i verden”. Det siger lidt om de ambitionsniveauet, og når der samtidigt er den nødvendige kapital til rådighed, er det rigtig spændende”.

 

Flere muligheder

På teknik-siden kan Damvig, som en del af koncernen, allerede nu tilbyde kunderne i Danmark en udvidet pallette af teknologier, der kan tilgås gennem de svenske faciliteter. Ved hovedkvarteret i Jönköping har virksomheden eksempelvis et HP Production Center med tilgang til en række maskiner og øvrigt udstyr til HP’s Multi Jet Fusion- teknologi. Dertil er det nu muligt at få fremstillet silikoneafstøbninger (som den danske afdeling stoppede med for nogle år siden), og så ikke mindst en dedikeret produktion inden for sprøjtestøbning af mindre emneserier i de ”rigtige materialer” med aluminium-værktøj.

”For vores del vil vi fokusere på at blive endnu skarpere til at levere SLS-emner til slutbrugere i ekstrem høj kvalitet med perfekte overflader,” siger Jesper Damvig, og tilføjer, at virksomheden har spændende SLS-teknologier i kikkerten såsom en maskine med den kommende Fine Detail Resolution (FDR) proces fra tyske EOS. En installation, som virksomheden netop har taget hul på i Taastrup, er et større anlæg til efterbehandling, herunder slibning og indfarvning af emner, på blandt andet en specialmaskine fra producenten Thies.

”Det vil gøre det muligt for os at udvide kapaciteten inden for emner med den højeste visuelle kvalitet,”  konstaterer Jesper Damvig.

prototal damvig

Salget af virksomheden til Prototal, betyder en fælles strategi mellem Susanne Damvig og Jesper Damvig, og så Prototal-CEO Henrik Lundell (i midten).