Efterbehandling
Efterbehandlingsmulighederne afhænger af valget af teknologi og materialer. Er du i tvivl om hvilke efterbehandlingsteknologier der passer bedst til dine applikationer, er du velkommen til at skrive til os på 3dp@damvig.dk eller ringe på +45 43 99 37 36.
Maling
Når vi maler emner, bruger vi enten normal spray eller airbrush. Valget afhænger af dine ønsker og hvad der derudover bedst kan betale sig for dig. Når vi spraymaler får det 3D printede emne et lag maling på ca. 0,1 mm. For mange emner er det en god løsning og det giver et flot finish. Når vi maler med airbrush, giver vi det 3D printede emne et endnu tyndere lag maling. Airbrushen vil derfor i mindre grad komme til at påvirke meget komplekse emners funktionalitet.
Udover maling tilbyder vi også at coate, lakere og forkrome (metal plating) dine 3D printede emner.
Maling er velegnet til high-end modeller og produktion i lav volumen.
Kompatible teknologier: SLS, SAF, MJF, SLA, DMLS
Indfarvning
Når vi indfarver 3D printede emner, benytter vi os af dye coloring. Vi fylder et kar, som er specialdesignet til indfarvning af 3D printede emner, med vand over 100 grader og farve, hvor emner står i et par timer. Når de 3D printede emnerne tages ud af karet, skyller vi dem først for at fjerne overskydende farve, og lader dem derefter tørre. Indfarvning adskiller sig ved, at farven trænger 0,3-0,5 mm ind i emnet uden at det har signifikant indflydelse på geometrien af emnet.
Indfarvning er særdeles velegnet til farvning af produktionsemner både i høj og lav volumen. Ved indfarvning kan der forekomme små afvigelser, når der bestilles i batch.
Kompatible teknologier: SLS, SAF, MJF
Vibrationsafgratning
Med vibrationsafgratning kan vi give dine 3D printede emner et glattere og mere homogen overfalde. Afgratningen fungerer ved at de 3D printede emner lægges i et vibrerende kar med vand og mindre finkornet sten.
Selvom vibrationsafgratning ikke ændre signifikant på den overordnede geometri af det 3D printede emne, skal være opmærksom på følgende:
- Skarpe kanter bliver afrundet med denne efterbehandlingstype. Har det 3D printede emne små afkroge, er der risiko for at efterbehandlingsprocessen ikke kan behandle alle overfalder af emnet.
- Små elementer med fine tolerancer kan ikke tåle denne efterbehandlingsmetode, og der er risiko for at elementerne knækker af emnet.
I disse tilfælde bør man afsøge mulighederne med efterbehandlingsmuligheden, vapor smoothing.
Vibrationsafgratning er velegnet til produktionsemner både i høj og lav volumen.
Kompatible teknologier: SLS, SAF, MJF, DMLS
Vapor Smoothing
Få en markant reduktion i ruheden af overflader og forbedring af de mekaniske egenskaber af dine 3D printede emner med Vapor Smoothing. Vapor Smoothing er en efterbehandlingsteknologi der udglatter udvendige og indvendige overflader af komponenter under kontrollerede forhold med damp. I et lukket kammer kondenseres dampen på komponenterne, som derved giver komponenterne en utrolig glat og ensartet overflade, der er sammenlignelig sprøjtestøbte komponenter med en overfladeruhed ned til Ra 1.2 μm sammenlignet med rå 3D printede emner med en overfalderuhed for SLS PA 2200 på op til 12±4 μm.
Ud over det forbedrede udseende tilbyder dampudglatning flere mekaniske fordele, herunder:
- Forbedret trækstyrke og brudforlængelse
- Bedre kemisk resistens
- Reduceret friktion for væsker og gasser
- Antibakterielle egenskaber og bedre rengøringsmuligheder
Disse fordele gør dampudglatning velegnet til en lang række applikationer, især i brancher som medicin og fødevarer, hvor overfladekvalitet og hygiejne er afgørende. De behandlede dele kan endda bruges i direkte kontakt med fødevarer og hud. Processen bruger biokompatible materialer, der opfylder strenge sundheds- og sikkerhedsstandarder.
Selvom Vapor Smoothing af polyamid (PA)-komponenter ikke vil opleve en betydelig dimensionsændring, vil termoplastisk polyuretan (TPU) gennemgå betydelige ændringer i dimensionerne. CAD-modeller designet til dampudglattede TPU-komponenter bør derfor justeres i overensstemmelse hermed.
Afhængig af geometri, kan vi tilbyde Vapor Smoothing af komponenter med dimensioner op til 400 x 600 x 400 mm.
Vapor smoothing er velegnet til produktionsemner både i høj og lav volumen.
Kompatible teknologier: SLS, MJF
Fjernelse af support inkl. afslibning og glasblæsning
Nogle 3D print teknologier kræver supportstrukturer i selve printprocessen. Supportstrukturer bliver som udgangspunkt fjernet fra alle bestilte 3D printede emner, medmindre andet er angivet i bestillingen. Som udgangspunkt inkluderer vi afslibning med korn 240 og glasblæsning for at give emnerne et ensartede udseende (kun plast emner).
Kompatible teknologier: SLA, FDM, PolyJet, DMLS
Samling af flere 3D printede emner
3D printere kan producere emner i næsten alle former og størrelser, men nogle gange kan emnerne blive for store til at printe i ét styk. Vi limer med præcision 3D printede delemner sammen og får det til at se ud som om at emnerne aldrig har været mere end et emne.
Samling er kun velegnet til high-end modeller.
Kompatible teknologier: SLA, FDM, PolyJet, SLS, SAF, MJF
Gevindindsatser
Vi kan presse, bore og smelte indsatser ind i emner for at give stærke, genanvendelige og permanente gevindindsatser i dine 3D printede emner.
Gevindindsatser er kun velegnet til high-end modeller og produktionsemner i lav volumen.
Kompatible teknologier: SLA, FDM, PolyJet, SLS, SAF, MJF
Efterbehandlinger specifikt til metal 3D print
Nedenfor finder du efterbehandlingsmetoder, der er specifikke for 3D metal print. Dog er der udvalgte ovenstående efterbehandlingsmetoder, som også er relevante for 3D metal print. Disse vil fremgå af listen over kompatible teknologier (DMLS).
EDM-tråd / EDM-wiring & fjernelse af support: EDM står for “Electrical Discharge Machining”, og er en avanceret efterbehandlingsmetode, hvor man bruger en metaltråd til ultrapræcise snit i de 3D metal printede emner.
Tør- og vådblæsning: Vi tør- og vådblæser (afhængigt af materiale) de 3D metal printede emner for at reducere overfladeruheden i emnet.
Varmebehandling: Vi tilbyder varmebehandling med kalibrerede ovne med temperaturer på 300°C og 600-1100°C. Ved at minimere eksponeringen af ilt hjælper ovnen med at bevare metallegeringens integritet og forhindre dannelsen af oxider på overfladen. Varmebehandlingen kan optimere mikrostrukturen og de mekaniske egenskaber af emnerne, såsom styrke, hårdhed og smidighed.
CNC-bearbejdning: Med CNC-bearbejdning kan vi hjælpe dig med at tilføje præcist kontrollerede tolerancer for huller, samlingsflader og andre detaljer.
Anodisering: Anodisering er en proces, der bruges til at skabe et beskyttende oxidlag på overfladen. Dette lag kan forbedre delens korrosionsbestandighed, holdbarhed og udseende. Denne efterbehandlingsbehandling er kun tilgængelig på aluminium.
Polering: Polering vil reducere overfladeruheden, hvilket skaber en glattere og mere æstetisk tiltalende finish. En glat overflade vil også reducere friktionen. Den samlede finish vil afhænge af kombinationen af andre efterbehandlingsprocesser.