Babelstårnet

Kunsten at udnytte 3D print

I forbindelse med Snedkernes Efterårsudstilling i 2013 besluttede Philip Bro Ludvigsen sig for at udforske, hvordan man kunne skabe kunsthåndværk, der kunne færdigproduceres i 3D print. Resultatet blev Babelstårnet, en serie af æsker. Babelstårnet har Philip Bro Ludvigsen udviklet i samarbejde med Damvig.

Normalt bliver 3D print brugt i designprocessen. I den proces bliver forventninger til form og funktionalitet afstemt, for siden at blive mere traditionelt massefremstillet. Men designeren Philip Bro ville ikke nøjes med det.

Babeltårnet er 20 forskellige æsker. Da æskerne passer perfekt ind i hinanden, leder tankerne hurtigt hen på traditionelle kinesiske æsker eller den russiske babushka trædukke. De kan også stables ovenpå hinanden, og blive et lille Babelstårn. Deraf navnet.

Han arbejder til hverdag for kunder som Georg Jensen og Le Klint og andre stolte danske som udenlandske designvirksomheder. Men ind i mellem udfordrer han sig selv og deltager i udstillingsprojekter.

”I forbindelse med Snedkernes Efterårsudstilling besluttede jeg mig for at arbejde med et projekt, der kunne produceres i en 3D printer. Ved 3D-print er det maskintid og minimalt spild, der er afgørende. Til gengæld kan man printe objekter inden i hinanden. Det er tanken bag mit Babelstårn. Her kan æskernes printes inden i hinanden, mens det færdige produkt danner et smukt tårn til opbevaring af smykker”, fortæller designeren.

Philip Bro Ludvigsen arbejder i dag med flere forskellige firmaer, der kan printe i 3D. Men når det kommer til de mest komplicerede og udfordrende opgaver, er det Damvig han kontakter.

”Damvig har størst erfaringen og ved, hvad der kan lade sig gøre. De foretager altid en kritisk gennemgang af filerne og kan hjælpe til at vælge materialer og fortælle, hvordan objektet bedst kan blive opbygget. Hvor tykt og hvor tyndt det skal være”.

”I forbindelse med Babelstårnet har vi arbejdet med nylon og indfarvet det i en kogningsproces. Samtidig har vi arbejdet med, at man kan se lagene i processen og få dem frem. Det er blevet en meget lækker finish og jeg er meget glad for det endelige resultat” afslutter Philip Bro med et smil.

 

Babelstårnet er i dag sat i produktion for Fredericia Furniture A/S og bruges som udstillingselement og gaveide.