Succesfuld serieopfinder slår et slag for 3D print

Vi har været med til at udvikle danske Jabiis nye produkt – en teleskopboksehandske med høje krav til kvalitet og tolerancer. Se hvordan Jabii fik værdi ud af at anvende 3D print til produktudvikling.

Med 25 års ekspertise i 3D print og markedets mest avancerede teknologi er Prototal-Damvig ofte sparringspartner for opfindere, iværksættere og udviklingsmedarbejdere, der ønsker at anvende 3D print til hurtigere prototypeudvikling, produkttilpasning og konkurrencedygtig serieproduktion.

3D print forener kvalitet, kreativitet, teknologi, innovation og accelereret time to market. Det er via idé, innovation og udvikling at vækst opstår og indtjening skabes. Men udvikling tager tid, og udvikling tærer på dagligdagens knappe ressourcer i en konkurrencefyldt hverdag.

Som ny virksomhed har man sjældent den store ressource at trække på. Man har ofte blot et skud i bøssen, når man vil gå på markedet med et innovativt produkt. 

Selv om en idé kan virke som en indlysende gamechanger, er vejen fra spæd tanke til færdig løsning ofte lang og brolagt med kuldsejlede projekter. Derfor dropper mange virksomheder idéudviklingen. For serieiværksætteren Christian Thostrup er succesfuld innovation et spørgsmål om lige dele vedholdenhed og minimering af risiko. Det handler om at sikre at vejen fra idé til løsning er kort som muligt, og så gælder det om at trække på interne og eksterne faglige eksperter for at levere et produkt, som markedet vil tage til sig i stor stil.

Erfaringer med 3D print
Christian Thostrup ved, hvad han taler om. Christian Thostrup ved, hvad han taler om. Han er opfindertypen, der er vant til at omsætte idéer til liv, og han anvender 3D print for hurtigt at nå langt. Han har adskillige vellykkede succesfulde produktlanceringer på CVet. 

I 2015 slog han de første streger på papir til det, der siden er blevet til JABII-boksehandsken – en teleskoparm med en blød luftpude og indbygget Bluetooth teknologi. 

Grundinspirationen er velkendt: alle ved at bevægelse er sundt, men i mødet med passivitetens fristelser dropper mange muligheden for at få sved på panden og smil på læben i fællesskab. Lænestolen og skærmens blå lys er en tidskonsumerende fristelse for mange – uanset alder. 

Udfordringen bestod i at skabe en løsning, der opfyldte flere formål: Kunne man sætte teknologi ind i den fysiske verden gennem et konkret produkt? Kunne man skabe et fysisk spil, hvor vi er sammen i en intens konkurrence og hvor vi glemmer at pulsen er højere end ved spinning, mens der samtidig er fokus på fællesskabet og nuet? 

Når tolerancekrav er afgørende
Sportrekvisiter eller gadgets, der ikke holder til meget resulterer i skuffelse, og lavkvalitets produkter ender hurtigt i bunden af et skab. De virksomheder, der har lanceret løsninger, som ikke levede op til markedets forventninger, ved at det er dyrt. 

Derfor skulle JABII-boksehandsken være slidstærk og holde til slag og slitage, men den måtte ikke veje meget, og slagene skulle være bløde som et kys på kinden. 

Den skulle samtidig være funktionel, så den kunne efterligne en arms glidende bevægelser og ramme præcis, når man sigter. Skæverter og manglende adræthed er ikke meget værd – slet ikke i en fægte- eller boksekamp. 

Og så skulle teleskophandsken rumme teknologi, så point og kampe blev registreret real time. 

Det stiller høje krav til samtlige boksehandskens enkeltdele. Tolerancerne skulle være minimale og kvaliteten og præcisionen konsekvent høj. Det er som enhver skibsbygger ved summen af enkeltdelene og deres samspil, som sikrer minimal vægt, maksimal manøvredygtighed og høj stabilitet. Det forudsatte en ongoing test-justering-test-justering-proces, hvis forløb skulle være kort og konstant forbedrende. En umulighed med klassiske produktionsmetoder og tilpasningsmodeller. 

Christian Thostrup trak på sine erfaringer inden for 3D print og valgte at gå til Damvig med idéen:

”Jeg er vant til at arbejde med 3D print, og jeg stiller store krav til alle der skal være med til at sikre et vellykket produkt. Derfor søgte jeg en samarbejdspartner, der både havde indgående erfaringer med prototypeudvikling, kender materialers muligheder i detaljen og som samtidig er helt fremme teknologisk. Det var Damvig, og allerede fra første færd fik jeg tæt sparring med Damvigs eksperter, som bidrog med input og faglig viden.” 

Hurtig udvikling
Samarbejdet sikrede ikke alene en velfungerende og prototype på kort tid. To år efter at den første prototype var udviklet blev en 95% færdig løsning gennemtestet for deltagere på Roskilde Festivalen i 2019.

”Vi havde 300 deltagere til at teste vores løsning. Det var et eminent eksperimentarium for os, og sikrede at vi kunne optimere vores produkt. Fordi det er nemt at tegne og tilpasse via 3D print havde vi en klar fordel. Hele tiden havde vi Damvig team i baghånden, der onsite printede komponenter, så vi ultrahurtigt kunne justere og tilpasse detaljerne.” 

Året efter kunne en gennemtestet slidstærk letvægtsmodel på blot 600 gram lanceres på markedet. Der var tale om en avanceret og raffineret løsning. Alt overflødigt var fjernet, og ambitionen om at forene elektronik med forskellige materialer var realiseret i et produkt. Udfordringerne var identificeret og løst. En af udfordringerne handlede om de snævre tolerancekrav: 0,1 my på hver side af røret. 

Det måtte ikke fraviges for kun derved kunne armen fungere optimalt og stabilt hver gang uanset om det f.eks. er familiemedlemmer, efterskoleelever, virksomheder eller professionelle, der vælger at prøve kræfter med sig selv og hinanden. 

Konkurrencedygtigt alternativ til konventionel udvikling
Samarbejdet mellem JABII og Damvig resulterede i en hurtig udvikling af en stabil og prismæssigt konkurrencedygtig prototype, hvor hård plast, gummi og elektronik udgør hovedkomponenterne.

”Jeg kendte 3D print potentiale, og vidste at time to market er en afgørende forudsætning for at idéer ikke ender som dyre døgnfluer. Vores løsning kunne aldrig være skabt på konventionel facon. Kravet om den allerhøjeste præcision kunne f.eks. kun lade sig gøre via laserteknik. Havde vi ikke trukket på Damvigs højteknologi og kompetencer var produktet enten blevet betragteligt dyrere, forsinket eller langt mindre holdbart, smidigt og let.” 

Christian Thostrup er meget bevidst om at 3D print er optimalt, når det handler om at forene hurtige udvikling, innovation, kreativitet, teknologi og kvalitetsløsninger hvor snævre tolerancer er vitalt.