Er der forskel på additiv fremstilling og 3D print?

Indenfor for vores branche hører vi ofte to udtryk, der synes at blive brugt indbyrdes: additiv fremstilling (AM) og 3D print, men betyder begreberne det samme?

3D print henviser alene til transformationen af en CAD (Computer-Aided-Design)-fil til et fysisk 3-dimensionelt emne, men ikke til et endegyldigt færdigproduceret produkt. 3D print er derfor én af de specifikke operationer, der benyttes ved additiv fremstilling.

AM derimod henviser til selve fremstillingsmetoden, hvorpå man tilføjer et materiale til et objekt. Ligesom man ved traditionelle fremstillingsmetoder såsom substraktiv fremstilling (SM), fjerner materiale fra et objekt eller formativ fremstilling (FM), former materialer til et objekt fx sprøjtestøbning.

Ved brugen af terminologien AM, skal det forstås sådan, at der indgår flere steps end bare at transformere en CAD-fil til et fysisk objekt. Når man har 3D printet et emne, er der behov for flere steps med efterbehandlinger før man har et reelt produkt fx:

  • Fjernelse af overskydende eller støttende materiale fra printprogrammet, eller
  • overfladebehandlinger fx slibning, indfarvning, coating eller maling afhængig af hvad emnet skal bruges til

Hos Prototal Damvig 3D printer vi ikke blot dine emner, vi har stor erfaring med efterbehandlinger af alle typer 3D-printteknologier, så du kan inkorporere den additive fremstillingsmetode i jeres produktion.

Skal vi hjælpe dig med at føre dine idéer ud i livet eller udfordre din nuværende måde at producere produkter og delkomponenter på?

Kontakt os