Prototal Damvig lancerer ny 3D Print teknologi

Robuste SAF er super til komplekse geometriske emner med snævre tolerancer og høje overfladekrav

Medicinsk udstyr, brillestel, emballage, cykelhjelme og vitale komponenter, der effektiviserer fødevareproduktionen.  Det er blot et lille udvalg af konkrete innovative 3D-printløsninger, som Prototal Damvigs industrikunder i årenes løb har fået løst hos det danske søskendepar Susanne og Jesper Damvig fabrik i Tåstrup.

I alt fremstilles der årligt mere end 300.000 3D-printede emner hos Prototal Damvig. Kravene til at kunne løse komplekse udfordringer, kontinuerlige investeringer i nyt udstyr og ambitioner om at være teknologisk frontløber er baggrunden for væksten og virksomhedens markedsledende position og de mange forskellige emner, der fremstilles på de sofistikerede udstyr.

Nu lægger Prototal Damvig endnu en avanceret teknologi til den eksisterende pallette af avancerede 3D print-teknologier, som søskendeparret og den øvrige stab i forvejen tilbyder kunder.

Et tæt samarbejde med amerikanske Stratasys er nemlig årsagen til at Damvig nu kan præsentere kunder for en verdensnyhed. SAF-teknologi: Selective Absorption Fusion Technology.

Komplekse løsninger og snævre tolerancer

SAF er en sintring af PA11 pulver. Med SAF-teknologien skabes emner i Nylon 11. Det sker lag på lag ved at varmeabsorberende blæk påføres.

Efterfølgende smeltes geometrien sammen via infrarød-følsom HAF (High Absorption Fluid). HAF-processen får plastikpulverpartikler til at smelte sammen lag for lag. Cyklussen gentages, indtil delene – lag efter lag – er færdigbyggede.

SAF er ideel til fremstilling af emner med komplekse geometrier, herunder f.eks. dele med indre hulrum og hvor tolerancerne er snævre. Fordi produktionstiden samtidig sænkes, er SAF en attraktiv mulighed for mange virksomheder.

Bedre overfladefinish

Samtidig rummer SAF gode tekniske egenskaber bl.a. fordi emnet produceret med SAF indkapsles i selvbærende pulveriseret materiale. Det eliminerer behovet for yderligere støttende strukturer såvel på som inden i komponenterne. Det sænker produktionstiden og dermed er det med til at minimere omkostningerne.

En yderligere fordel ved den nye teknologi, som Prototal Damvig nu tilbyder er, at emnerne efterfølgende både kan slibes og males. Det udvider omfanget af efterfølgende overfladebehandlingsmuligheder betragteligt.

CEO Susanne Damvig, Prototal Damvig:

“Med SAF er det muligt at øge højpræcisions produktionen af komplekse emner med teknisk høje kvalitetskrav og flot finish. Såvel i forhold til accelereret prototypeudvikling som i forhold til serieproduktion udvider SAF grænserne for 3D print som et velegnet alternativ.”

Den robuste højtydende polymer består af et 100 % biobaseret materiale, der er afledt af bæredygtigt produceret ricinusolie. Susanne Damvig oplyser at Prototal Damvig på Stratasy-udstyret kan fremstille SAF-teknologi-emner med maksmål 315 mm X 208 mm X 293mm.

For yderligere oplysninger kontakt: